pestvogel

Een strak geordend overzicht van de Nederlandse avifauna en een genot voor het oog.
Theo Verstrael, directeur van Sovon Vogelonderzoek Nederland. https://www.sovon.nl/

Het is een genoegen om te zien welke verschillende oplossingen er gevonden zijn om een paar vierkante centimeters op een aantrekkelijke manier te vullen met een vogel.
Siegfried Woldhek, kunstenaar, illustrator, natuurbeschermer. http://woldhek.nl/

Een nieuw vogelboek: uniek, up-to-date en beeldschoon

Het is een ode aan de vogel, aan de getekende vogel en in dit geval aan de getekende vogel op een postzegel. Tweehonderdzesenzestig vogels in Nederland op evenzoveel zegels uit 109 landen van de hand van 160 bekende maar ook onbekende illustratoren.

UNIEK

Het is uniek omdat dit het allereerste vogelboek is dat het beeldmateriaal volledig uit (internationale) postzegels laat bestaan. De vroegste afbeelding is van een groene specht uit de tweede helft van de achttiende eeuw. De meest recente afbeelding dateert van eind 2016.

UP-TO-DATE

Het is up-to-date omdat de gegevens per soort door Sovon Vogelonderzoek Nederland tot en met eind 2016 zijn bijgewerkt. En ook de informatie over de zegel zelf vertelt u over waar, hoe en waarom.

kaft

BEELDSCHOON

En het is BEELDSCHOON omdat de diversiteit aan stijlen en tijden een palet oplevert dat je doet duizelen. Lees de opmerkingen van Theo Verstrael en Siegfried Woldhek in de quotes hiernaast. En niet alleen is de inhoud heel mooi, ook de vormgeving van Vogels op de cm2 (verzorgd door grafisch ontwerper Karen Polder) valt in de categorie “juweeltjes”!

De vorm van het boek is een hommage aan ‘Zien is Kennen!’, een van de eerste en zeker bekendste zakdetermineergidsen van vogels in Nederland, in 1937 door Nol Binsbergen en Dirk Mooij geschreven en door Rein Stuurman geïllustreerd. Het boekje bespreekt de toen in Nederland voorkomende vogelsoorten.

Vogels zijn beeldschoon, vogelafbeeldingen ook. In ‘Vogels op de cm2’ is een keur aan technieken en uitdrukkingsvormen aan te treffen, van ontwerpers als Jerzy Desselberger uit Polen, de Noorse schilder Viggo Ree, van Lars Jonsson uit Zweden en onze eigen Peter Vos.

De samenstellers van ‘Vogels op de cm2’ zijn Peter Müller en Tom Loorij. Peter Müller is liefhebber van vogels, vogeltekeningen en mooie boeken. Tom Loorij is ornitholoog en filatelist. Samen hebben ze de liefde voor de vogel, de filatelie en het kunstboek in deze uitgave weten uit te dragen.


Lees het interview met samensteller Peter Müller op de website van Vogelbescherming Nederland.

houtduif91eider42kuifmees139grutto85

 

Samenstellers: Tom Loorij, Peter Müller

Ontwerp: Karen Polder

Uitgeverij: Uitgeverij Müller, Den Haag

Drukkerij: Art Libro - Drukkerij Roelofs

Afwerking: Binderij Hexspoor en Boekbinderij Van Waarden